MULTIMINERAL Mg s CBD - 30 kapslí
Popis
MULTIMINERAL Mg + Ca, Se, Zn a dalších 70 minerálů + CBD
Doporučené dávkování: 1 kapsle 1 - 2 x denně. Při preventivním užívání doporučujeme 1 kapsli denně, při terapeutickém užívání, pokud lékař neurčí jinak, 2 - 3 kapsle denně. 1 kapsle denně pokryje 122 % denní doporučené dávky Mg.
Složení v 1 kapsli: obsah 600mg
Obsah hořčíku 420 mg, obsah vápníku 120 mg, 3 mg CBD Cannabidiol (CBD), zinek a ostatní minerály 57 mg. želatina (tobolka), kapsle. Sůl je v doplňku stravy obsažena výlučně v důsledku přirozeně se vyskytujícího sodíku.
Obsah balení. 30 kapslí
Vzájemná interakce mezi těmito látkami spolu s vysokou biologickou dostupností vytváří z MULTIMINERÁLU Mg, unikátní "bioaktivní komplex". Díky vysoce vstřebatelné formě vápníku je důležitý pro zdravé a pevné kosti a zuby. Vápník je velice důležitý pro správnou srážlivost krve, přispívá ke správné funkci srdce. Tento komplex je vhodný při osteoporóze, k udržení normální kvality kostí a zubů, k normální činnosti svalů a pro podporu funkce trávicího aparátu. Jedná se o vhodný doplněk pro aktivní sportovce, ale i pro děti v obdobích rychlého růstu.
Vzhledem k jeho rostlinnému původu je vhodný i pro vegetariány, vegany, makrobiotiky i zastánce BIO-potravin. Obsah tobolky je možné vysypat a vmíchat do jídla či nápoje.
Hořčík neboli magnézium patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Podílí se na téměř třech stovkách reakcí v organizmu a výčet jeho přínosů je tak hodně dlouhý. Jaké jsou účinky hořčíku, a proč trpíme jeho nedostatkem, když by měl být relativně dobře dostupný?
Hořčík potřebuje každá naše buňka. Podílí se totiž na enzymatických reakcích znamenajících produkci energie v těle. Proto je hořčík důležitý pro naše svaly a jejich kontrakce, stejně tak i pro přenos nervových vzruchů. Hořčík se nachází hlavně v kostech a zubech a také ve zmiňovaných svalech. Nedostatek hořčíku se projevuje třeba podrážděností, náladovostí nebo svalovými křečemi.
Denní příjem hořčíku by měl být 400 až 420 mg u mužů a těhotných nebo kojících žen. Ostatní ženy by pak měly přijímat okolo 300 až 320 mg hořčíku denně.
Hořčík a jeho účinky
Díky své důležité roli v organizmu přispívá hořčík k mnoha činnostem, které se promítají do našeho zdraví. Nahlédneme-li do prověřených a potvrzených zdravotních a výživových tvrzení vydaných Evropskou komisí, pak se dozvíme, že hořčík přispívá ke:
- snížení míry únavy a vyčerpání
- správné činnosti nervové soustavy
- správné činnosti svalů
- udržení správného stavu zubů a kostí
- energetickému metabolismu
- elektrolytické rovnováze
- podílí se na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin
Nedostatek hořčíku
Studie hovoří jasně – hořčík chybí zhruba třetině české populace. Není to rozhodně malé číslo, i vzhledem k tomu, že hořčík obsahuje celá řada potravin. Jenže obsah hořčíku v potravinách se snižuje, například vinou intenzivního zemědělství a nedostatkem hořčíku v půdě, odkud si ho berou rostliny (a dále pak rostlinami krmená zvířata). Také vstřebatelnost není zdaleka stoprocentní, běžně se udává, že využít dokážeme jen kolem 30 procent hořčíku obsaženého v potravinách.
Příznaky nedostatku hořčíku
Existuje množství často přehlížených příznaků nedostatku hořčíku (magnesia) v organismu, avšak nejčastější příznaky se projevují v oblastech:
- hlavy – bolest hlavy, slabost, migréna, nervozita, napětí, deprese, úzkost, porucha soustředění
- srdce – bolest na hrudníku, nepravidelný tlukot srdce, zrychlené bušení srdce
- svalů – bolest v záhlaví, strnulost šíje, mimických a žvýkacích svalů, svalové křeče, svalová horečka, mravenčení v končetinách (parestézia), zvýšená dráždivost (tetanie)
- vnitřních orgánech – žaludeční křeče, průjem, zvracení, křeče v hrdle, napětí trávících orgánů
Lidé většinou přehlíží tyto zdravotní těžkosti a k lékaři přichází už se závažnými zdravotními komplikacemi, které jsou následkem dlouhodobě nízké hladiny magnesia v organismu. V mnohých případech by stačilo, aby lidé se zvýšenou potřebou magnesia (tzv. ohrožené skupiny) řešili problém hypomagnesemie preventivně a udržovali si optimální hladinu magnesia v těle.
Lidé se zvýšenou potřebou magnesia
Všeobecně platí, že lidé se zvýšenou psychickou (vyčerpání, stres) nebo fyzickou (vrcholoví sportovci, těžko pracující) zátěží, která je buď krátkodobá, nebo dlouhodobá, mají zvýšenou potřebu magnesia. Mezi tzv. rizikové skupiny však patří i pacienti s různými zdravotními problémy.
Nízká hladina magnézia je často spojená s nemocemi jako:
- diabetes (cukrovka) – obézní lidé mají až o 50 % nižší zásoby magnesia, zvýšení přísunu magnesia snižuje riziko vzniku cukrovky
- hypertenze (zvýšený krevní tlak) – zvýšení přísunu magnesia na vysoký krevní tlak pomáhá normalizovat napětí krevní stěny, což se projeví zlepšením hodnot krevního tlaku
- ischemická choroba srdce (nedostatečné prokrvení) – zvýšení přísunu magnesia snižuje intenzitu a frekvenci bolesti v hrudníku, provázející tuto nemoc
- arytmie – magnesium pomáhá upravit abnormální elektrickou aktivitu srdce, která je příčinou poruch srdečního rytmu
- ischemická cévní mozková příhoda (nedostatečné prokrvení) – zvýšení příjmu magnesia o 100 mg denně snižuje riziko vzniku tohoto onemocnění a zároveň chrání
- mozek po ischemické cévní příhodě
- migréna – zvýšené dávky magnesia snižují výskyt migrény téměř o polovinu
- dysmenorea (bolestivá menstruace) – zvýšené dávky magnesia zmírňují příznaky tohoto onemocnění
- předmenstruační syndrom (soubor fyzických a psychických těžkostí žen před a při menstruaci) – zvýšené dávky magnesia významně zlepšují náladu, snižují zadržování vody, která má za následek váhový přírůstek, nafouknuté břicho nebo napětí v prsou, snižuje výskyt migrén a zlepšuje průběh premenstruačního syndromu.
Další skupinou lidí se zvýšenou potřebou magnesia jsou lidé trpící chronickým únavovým syndromem, lidé trpící alkoholismem, ženy užívající hormonální antikoncepci, těhotné a kojící ženy.
Zvýšenou potřebu hořčíku má organizmus například při:
- zvýšené konzumaci živočišných tuků a bílkovin
- zvýšené konzumaci sladkostí a výrobků z bílé mouky
- zvýšené fyzické aktivitě a sportu
- diabetu
- konzumaci alkoholu
- stresu
- znečištěném prostředí
Samozřejmě se můžeme snažit eliminovat některé z činností uvedených výše, které mají na spotřebu hořčíku vliv. Také se nabízí varianta zařazení potravin bohatých na hořčík do našeho jídelníčku. Jde například o luštěniny, ořechy, semena, ovesná vločky, datle, fíky, sušené meruňky, banány, výrobky z celozrnné mouky, některé ryby nebo třeba bulgur.
Další možností je použití našeho hořčíku a to v kombinaci s Kloubní výživou s CBD v sypké formě, nebo samostatně jako doplněk stravy.
Aktivní látky: Doplněk stravy Hořčík / *RHP % - Hořčík 35 g / 420 mg. denní spotřeba / 100% * RHP - denní referenční hodnota příjmu. Bílý prášek rozpustný ve slabých kyselinách.
Neobsahuje žádné alergeny!
Nepřekračujte doporučené denní dávkování, uchovávejte mimo dosah dětí a pamatujte, že doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy.
Vzhledem k jeho rostlinnému původu je vhodný i pro vegetariány, vegany, makrobiotiky i zastánce BIO-potravin. Obsah je možné vysypat a vmíchat do jídla či nápoje.
Doplněk stravy - definice dle zákona
Doplněk stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.
Účinnost přípravku a zajištění kvality nejsou při schvalování doplňků stravy posuzovány. Nicméně výrobce nesmí deklarovat nepravdivá tvrzení o účinku přípravku (zákaz klamání spotřebitele). Deklarované účinky musí být schopen kdykoliv doložit. Doplňky stravy musí splňovat veškeré platné normy kladené na potraviny. Jejich dodržování kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Doplňky stravy nesmějí být na obalu označeny léčebnou indikací (ani nesmějí vyléčení či prevenci chorob naznačovat), což je vyhrazeno pouze pro léčiva. Smějí být ale uváděny příznivé účinky na zdravotní stav uživatele - tzv. zdravotní tvrzení. Totéž platí i pro reklamu. Rovněž se nesmí uvádět ani naznačovat, že vyvážená a různorodá strava nemůže poskytnout dostatečné množství živin.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.