Z nejnovějších studií vyšlo najevo, že existuje vitamín, který dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Dokáže tak ovlivnit náš glykemický index.
Nedostatek vitamínu D úzce souvisí s rizikem výskytu metabolického syndromu. Z nově provedených studií ale vyplývá, že vitamín D může mít přímou souvislost také s glykemickým indexem v našem těle, a tím i s dalším onemocněním, kterým je cukrovka. Vitamín D je důležitý nejen při výrobě inzulinu, ale také pro zvýšení citlivosti našeho organismu na tuto látku.
Na základě rozsáhlých studií bylo zjištěno, že vitamín D dokáže zabránit destrukci pankreatických buněk, které vylučují inzulin. Kromě toho může také zvýšit toleranci našeho těla po transplantaci beta buněk pankreatu. Vědci se ale shodují, že jsou zapotřebí ještě další studie, aby se spojitost vitamínu D a cukrovky plně potvrdila.
Díky těmto účinkům vitamínu se věří, že dokáže být cenným lékem při prevenci vzniku onemocnění. Může snížit aktivaci imunitního systému, který během cukrovky postupně ničí své vlastní pankreatické beta buňky. Ty jsou v těle důležité právě proto, že se v nich tvoří inzulin.
Je zapotřebí mít na paměti to, že dostatečné hladiny vitamínu D v našem těle nedosáhneme pouze příjmem z potravy. Na základě krevních testů může být prokázáno, jestli ho potřebujeme v našem těle doplnit, nebo nikoliv. Jeho velkým zdrojem je také sluneční záření.
zdroj